Superhemliga åsikter

När Solna Nyheter nyligen med stöd av offentlighetsprincipen begärde ut resultatet av 2013 års brukarundersökning för skolor och förskolor får vi beskedet från Solna stad att det inte inkommit.

Efter att vi påpekat att undersökningsresultatet visst har inkommit, det har levererats på ett USB-minne till stadshuset, får vi ett formellt avslag på vår ansökan.

I avslaget sägs att det inte är en offentlig handling. Detta kan diskuteras men det finns mycket som talar för att det är att betraktas som en offentlig handling och att Kammarrätten vid ett överklagande skulle besluta att handlingarna ska lämnas ut.

Enligt offentlighetsprincipen är nämligen i princip allt som inte är hemligstämplat en allmän och offentlig handling.

Inom Solnas förvaltningen är man förstås inte omedveten om att ett överklagande till Kammarrätten är en process på några månader.

Det finns alltså inget som kan störa de styrandes publiceringsplan för rapporten.

Enligt planen ska Barn och utbildningsnämnden hantera undersökningen vid sitt
sammanträden den 18 juni. Efter att protokollet från det mötet är justerat planerar man att offentliggöra materialet.

I bästa fall offentliggörs alltså resultatet kring midsommar och semestertider. Skolor och daghem har då slagit igen. Om tidningarnas långtidsprognoser slår in ligger en värmebölja över Sverige och de som har möjlighet har tagit sig ut till landet.
Kommunfullmäktige kommer att ha haft sitt sista sammanträde för säsongen och ordföranden i barn- och utbildningsnämnden Arion Chryssafis (m) och kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (m) kommer att vara om möjligt ännu mer oanträffbara än de brukar.

Inte så konstigt att en och annan har tänkt tanken att de styrande i Solna medvetet vill fördröja utlämnandet av resultatet av undersökningen som visar hur nöjda Solnas föräldrar är med skolor och barnomsorg.
Brukarundersökning 2013 Solna

Ytterligare ett par exempel på hemlighetsmakeri den senaste tiden:

* Förvaltningsdomstolen fäller Solna stad för att felaktigt ha hemligstämplat en upphandling av strategiska kommunikationstjänster. Upphandlingen fick göras om.

* En larmrapport om cancerrisk och krav på omedelbara åtgärder för att inte skada besökare och personal i Vasalundshallen blir liggande i sex månader någonstans i Solna stadshus innan den till sist kommer till allmänhetens kännedom.

avslag

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Superhemliga åsikter

 1. Tobias skriver:

  De menar att det är ”ett levande arbetsdokument”. Något de måste jobba vidare med. Konstigt då att man redan skickat ut resultatet till förskolecheferna för att de ska kunna informera sin personal. Konstigt när undersökningen i princip är utformad som en stryktipskupong. Hur levande och dynamiskt kan 1X2 bli?

  • Tobias skriver:

   Kalle, en sak jag inte förstår. Undersökningen skickad till förskolecheferna för att de ska informera personalen. Klar med andra ord. Kan man då bara låta bli att färdigupprätta det tills det passar en? Då kan man ju bara sitta och hålla på material. Vad säger lagen där? Samma sak hände nämligen mig när hag frågade efter underhållsplanen för Solnas skolor2013. Något de lovat i månader. Nu säger de att den är klar, men att jag inte får se för att det är ett levande arbetsmaterial. Jag tror inte den finns. Får man göra så?

   • Kalle skriver:

    Hej Tobias!

    Något ”levande” arbetsdokument finns inte. Antingen är det ett arbetsdokument eller så är det en allmän handling.

    Att den är utskickad till förskolorna gör inte nödvändigtvis handlingen allmän (eller expedierad), men om man säger att personalen ska informeras om resultatet då verkar man ju anse att den är färdigställd. Därmed är den också allmän handling. Men även här finns det utrymme att tolka lagen på andra sätt, i en gråzon.

    Intressant att förskolorna har fått den, medan jag, som sitter i nämnden, inte har fått den. De verkar vara rädda för att vi ska läcka den (vilket de iofs har rätt i).

 2. Kalle skriver:

  Vilken/vilka paragrafer hänvisar de till i sitt avslag?

  Om handlingen är inkommen, då är den också allmän. Hänvisar de möjligen till att den inte är inkommen? Även om den har kommit in på ett USB-minne så är den nödvändigtvis inte inkommen i lagens mening. Företaget som skickade in den hade den kanske bara för ”teknisk bearbetning”.

  Skulle vara intressant att se vilket skäl de anger till deras beslut.

  • Solna Nyheter skriver:

   Så här motiverar man avslaget: ”Grunden för avslaget är att de begärda handlingarna inte är allmänna handlingar, varför någon skyldighet för myndigheten att lämna ut desamma inte föreligger. Materialet är inte inkommet, expedierat eller på annat sätt färdigupprättat och anses vara ett arbetsmaterial. Att de aktuella underlagen lämnats från leverantören till förvaltningen innebär inte att dokumenten blir inkomna då leverantören utfört det på uppdrag av barn- och utbildningsnämnden.
   Barn- och utbildningsnämnden kommer att hantera brukarundersökningen under sammanträdet den 18 juni 2013. I samband med att protokollet justeras kommer brukarundersökningen att bli allmän handling.”

   • Kalle skriver:

    I så fall måste jag dessvärre ge dem rätt, handlingen är inte inkommen (i lagens mening). Däremot kan man fundera på om den är att anse som upprättad, men det är i många fall en gråzon som är svårt att få rätt i.

   • Solna Nyheter skriver:

    Ja, det kan som sagt diskuteras om den är inkommen. Men antagligen både upprättad och expedierad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s